PRETEKLI FESTIVALI

 • NASTOPAJOČI NA ERF 15 // BALKAÑA (CAÑA FLAMENCO) // petek, 26. 8. 2011 @ 18:45

  NASTOPAJOČI NA ERF 15 // BALKAÑA (CAÑA FLAMENCO) // petek, 26. 8. 2011 @ 18:45

  BalCaña je zasedba, ki ustvarja avtorsko glasbo v duhu španskega flamenca. V zadnjem času pa se vse več ukvarja z raziskovanjem glasbe iz področja Balkana.

  V projektu Kale Jaka sodeluje mlad romski glasbenik iz Makedonije Mirsad Demirovski, ki doprinese avtentično ustvarjalno noto z vplivom romske glasbe, saj je le ta prisoten v obeh omenjenih stilih in je postavil poseben pečat obema vejama.

  Namen projekta je izpostaviti prav te podobnosti in jih predstaviti v popolni sintezi obeh stilov.

  Skupino Balkaña sestavljajo kreativno razmišljajoči glasbeniki, ki pod vodstvom kitarista in skladatelja Matjaža Stošića ustvarjajo avtorsko glasbo v duhu španskega flamenka. V šestih letih so ustvarili lasten repertoar, ki daje zasedbi edinstveni zvok in slog. Bogate kitarske kompozicije na pisani ritmični preprogi odsevajo temperament in poudarjajo jedro zasedbe, ki pa jo zvoki dodanih instrumentov umestijo v tako imenovani slog flamenco nuevo. S svojim igranjem pričarajo vso mogočnost, čustvenost, lahkotnost in temperament te glasbene podzvrsti. Komorno zasedbo večinoma akustičnih instrumentov sestavljajo vrhunski glasbeniki različnih glasbenih slogov, kar dodatno obogati zvočno sliko skupine in ji da poseben pečat. Cana je edinstvena tovrstna zasedba v Sloveniji; v šestih letih delovanja je zgradila energičen nastop, ob katerem lahko uživajo gledalci in poslušalci po vsej Sloveniji in tudi v tujini.

  Glasba, ki jo trenutno  ustvarjajo in izvajajo, vse bolj združuje zvok flamenca in balkana, ki jo glasbeniki uvrščajo v novi stil Al Balcan.

  Člani zasedbe so:
  Matjaž Stošić - kitara, saksofon
  Tadej Kampl - električni bas
  Damir Mazrek - tolkala
  Mirsad Demirovski - kaval, turški klarinet