PRETEKLI FESTIVALI

 • NASTOPAJOČI NA ERF 15 // petek, 26. 8. 2011 // BRENCL BANDA @ 20:00

  NASTOPAJOČI NA ERF 15 // petek, 26. 8. 2011 // BRENCL BANDA @ 20:00

  http://www.brenclbanda.com/

  Brencl banda je popestrila slovensko glasbeno sceno s svojo novo zgoščenko, ki nosi naslov Zemljin ples. Na plošči je štirinajst avtorskih skladb za katere je glasbo in besedilo, z izjemo Lubca moja, ki ima ljudsko besedilo, napisal kitarist in komponist Andrej Boštjančič Ruda.

  Plošča Zemljin ples je zgodba potegnjena iz korenin, ki so vsajene v slike naše preteklosti. Kot nekaj, kar nas preganja, nam ne da miru, a je vseeno tako sladko, da, ko enkrat slišimo, ne moremo pozabiti. S svojim nežno surovim vrtincem zvokov nam spodnese tla pod nogami in nas povzdigne v čutna obdobja, ki lebdijo nekje med zemljo in nebom, neskončnim domom svobode.

  Brencl banda so: Polona Žalec-violina in vokal, Rok Šinkovec-harmonika in vokal, Matija Krivec-kontrabas in vokal, Andrej Boštjančič-kitara in vokal.

  Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

  Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli. Sam kraj ima bogato glasbeno tradicijo. Brencl banda pa je v samem kraju in tudi na širšem lokalnem območju dvignila nivo tovrstne glasbe mnogo višje, tako na sami izvedbeni ravni kot tudi v smislu aranžmajev in avtorskega pristopa k glasbi. Čeprav je glasba avtorska, vsebuje veliko elementov ljudske glasbe. Ima pečat, ki ji ga daje izpovedna moč avtorja, obenem pa zaradi ljudske igrivosti deluje univerzalno.

  Rok Šinkovec taca po obli že 27 let, prijokal je v Šempetru pri Novi Gorici, odraščal in maturiral pa v Idriji. Na zadnji stopnici pred diplomo iz latinščine in splošnega jezikoslovja na ljubljanski FF se spotika znova in znova. Glasbi je vdan od rosnih let dalje, raziskuje pa prostranstva svetov solo petja, harmonike, klaviatur, tube, raznih »frulic«, če ga piči pa še česa. Sodeloval je, še, in v upanju, da še bo z zanesenjaki kot so: Slon in sadež, Relight in »podružnice«, Chaosstar, Perunovo listje, Swarga, Idrijska godba na pihala, Flashback in priložnostne zasedbe. Glasbeno spremljavo je pridajal gledališkim predstavam pod okriljem Šentjakobskega gledališča in KUD-a Gverila (oboje v Ljubljani). Kolektivom Billy the kid, Skat in Electrix  je doniral verze in kitice. Zelo je vzradoščen, ker lahko z Rudo, Polono in Mtijo pri Brencl bandi nudi dodatne etno užitke z mehom in glasilkami.

  Polona Žalec je rojena leta 1979 in je začela glasbeno pot z osmimi leti, ko se je začela učiti violino na novomeški glasbeni šoli. V mladosti jo je petje veselilo bolj kot igranje violine, kasneje pa je ugotovila, kaj vse se da izvabiti iz violine in kakšne razsežnosti pravzaprav ponuja inštrument.
  V letih 1991-1995 je igrala v simfoničnem orkestru glasbene šole v Novem mestu. Njeno formalno izobraževanje v igranju violine je trajalo osem let in ji dalo dovolj teoretične podlage, da je lahko nadaljevala glasbeno pot po svoje.
  Od malega je pela v zborih in je izrazit prvi sopran. V sezonah 1999/2000 in 2001/2002 je pela v apz Tone Tomšič, kasneje pa še v mariborskem apz-ju.

  Andrej Boštjančič, rojen 21. 5. 1977 v Celju, je diplomirani delovni terapevt. Leta 1995 so ga k sodelovanju povabili člani tamburaške skupine, ki je delovala v okviru KUD-a Bistrica ob Sotli. Spomladi leta 1998 je ustanovil glasbeno skupino Zmajev rep, ki je trenutno še vedno zelo aktivna v igranju avtorske jazz-rock glasbe. Med študijem delovne terapije (1998-2002) ga je začela zanimati glasba tudi kot terapevtski medij. Izpostavili bi mogoče delavnico z imenom Komunikacija z zvokom, ki je bila prvič izvedena leta 2004. Isto leto je začel sodelovati z integrirano glasbeno skupino The Kripls. Pozimi 2006 je sodeloval pri snemanju prvenca prleškega kantavtorja Tadeja Vesenjaka. Pomladi 2007 sta ustanovila s Polono  Brencl bando.

  Matija Krivec, rojen 19. 2. 1974 v Celju, je aktiven kot kontrabasist, el. basist in kitarist. V zadnjem času tudi kot čelist in mandolinist, ter kot skladatelj in aranžer. Pri svojem igranju se izraža skozi bogato komunikacijo glasbenih elementov, neučakano a natančno ubranostjo, napadalno a tenkočutno liričnostjo, ki se odražajo skozi ton  aranžmaja. Ob pestri izbiri in menjavi stilov in načinov interpretacij je skozi večletno sodelovanje in z avtorskim delom v glasbeno usmerjenih projektih nabral mnogo izkušenj, katere s pridom in spoštovanjem vpreda v svoj glasbeni doživljaj. Igral je že v Franciji, Španiji, Belgiji, Irski, Korziki, Italiji.... Sodeloval je z mnogimi glasbeniki, skladatelji, ustanovami in glasbenimi ansambli, kot so: Samo Šalamon, Gabrijela Hren, Tadej Vesenjak, Ezl ek, Marko Grobler, Patetico, Jure Ivanušič, Lara Jankovič, Neca Falk, Jure Tori, Gal in Galeristi, Aphra Tesla in El. Gledališče, Terra Folk, Vasko Atanasovski, Boštjan Gombač, Janez Dovč, Uroš Rakovec, Vesna Pernačič, Miloš Simič and Copilots, Godalno-vokalni trio Chad, Milko Jurečič, Mateja Starič, SNG Drama, Slovensko mladinsko gledališče…