PRETEKLI FESTIVALI

 • NASTOPAJOČI NA ERF 15 // petek, 26. 8. 2011 // KONTRABANT @ 21:15

  NASTOPAJOČI NA ERF 15 // petek, 26. 8. 2011 // KONTRABANT @ 21:15

  www.kud-kontrabant.si

   Glasbena skupina Kontrabant deluje že 17 let. Njeni največji dosežki so izid petih CD-jev, pretežno z etno glasbo, v katero so vpletli panonsko obarvane aranžmaje, slovensko ljudsko petje in nekaj avtorskih pesmic, ki pa tudi dišijo po etnu. Zelo velik pečat so naredili s svojo prekmursko obarvano glasbo, prav tam (v Prekmurju) pa so nekatere njihove pesmi tudi ponarodele (Fse san punčoke ponuco, Dal ti bom pesem, Prekmurje moje prekmurje, Feri purde, Sin Panonske sem ravnine, Džouži žeden gut, Regrat u salat,Črne tvoje so oči, F čarni pantlik dijani lasje…).

  So stalnica na odrih šorom po Sloveniji, občasno pa gostujejo tudi v tujini, v Moskvi so pred tremi leti imeli tri nastope z etno glasbo ob preimenovanju največje ruske letalske družbe Sibir v S7, leta 2007 pa so v evforijo spravili tudi poslušalce na Mednarodnem etno-jazz glasbenem festivalu Lastovo.

  Člani glasbene skupine Kontrabant so: Matjaž Medvešek (violina, mandolina, viola), Urh Vrenjak (kitara, banjo), Janez Vrenjak mlajši (bobni, tolkala), Vid Klančičar (kontrabas), Dušan Železnikar(solo (kitara, irski buzuki, blok flavta) in Bela Szomi Kralj (harmonika, kitara), ter Pál Szomi (tonski mojster, kitara, bobni).

  Glasbo, ki jo poustvarjajo so uporabili tudi v nekaterih oddajah o Romih, prav tako v filmu Vampir z Gorjancev.

  Njihov velik pomen za Prekmurje in tamkajšnje ljudi potrjuje tudi nastop na 50. obletnici madžarskega radia in televizije v Lendavi, ki je bila 29.11.2008 v lendavskem kulturnem domu. O vodji skupine Beli Szomi Kralj je bila za nacionalno televizijo posneta polurna oddaja, prav tako j sta bila ob dveh trojnih koncertih v Lendavi 19.11.2010 in v Domžalah dne 9.11.2010 dva daljša prispevka na nacionalni televiziji o tem, da je Bela Szomi kralj proslavil svojih 50 let na teh nastopih, kjer je predstavil širok spekter svojega avtorskega delovanja – kot vodja treh glasbenih skupin: Nepridiprav (glasba za otroke), Robeldule (uglasbena avtorska poezija) in Kontrabant (etno glasba).