PRETEKLI FESTIVALI

 • 15. ETNO-ROCK FESTIVAL - JariERF - GLASBENI FESTIVAL ZA OTROKE - ČETRTEK, 25. 8. 2011

  Po štirinajstih letih Etno-rock festivala v Domžalah, na katerem so lahko številni obiskovalci slišali in videli glasbene skupine, ki so igrale glasbo različnih ljudskih glasbenih tradicij, na njih temelječo lastno avtorsko glasbo in predelave pogosto prepletene z vplivi bolj ali manj popularnih drugih glasbenih žanrov, je vzniknila ideja, da bi glasbeni festival ob 15. obletnici razširili na dva dneva. Tako bo en festivalski dan v celoti posvečen predšolskim in osnovnošolskim otrokom oz. mladim tam nekje do pubertete – ciljna skupina so otroci med 4. in 12. letom.

  Kot organizatorji smo skozi vsa ta leta poleg že uveljavljenih glasbenih ustvarjalcev skoraj vsako leto pred občinstvo pripeljali kakšno novo obetajočo skupino, ki je kaj kmalu postala vseslovensko prepoznavna, včasih pa celo še širše. Z željo spodbujanja otroške in mladinske glasbene kreativnosti v neklasičnih žanrih, torej tistih, ki se ne poučujejo po glasbenih šolah, smo se odločili razširiti festival.

  Mladi se bodo predstavili mladim s petjem, inštrumenti, plesom... Za spremljavo, če bo potrebno, jim bo v pomoč že uveljavljena glasbena skupina, ki se bo na festivalu predstavila tudi z lastnim naborom pesmi za otroke in mlade.

  JariERF bo predvidoma potekal v novem Češminovem parku v Domžalah, ki se še ni povsem udomačil v zavesti Domžalčanov in drugih obiskovalcev. Dogodek se bo zgodil na četrtek, 25. avgusta med 17. in 21. uro in bo hkrati tudi svojevrstno praznovanje začetka šolskega leta.
  V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v avli OŠ Domžale
  Vstopnine ne bo!

  Glavni namen je otrokom omogočiti prostor in jih vzpodbuditi k izražanju svoje glasbene kreativnosti.

  Kot rdeča nit bo v ospredju slovenska ljudska glasbena tradicija, hkrati pa bomo dali možnost predstaviti tudi glasbo drugih glasbenih okolij, katere lahko srečamo pri nas in bogatijo našo vseskozi se spreminjajočo kulturo. Mladi se bodo predstavili širši publiki kot inštrumentalisti, pevci, plesalci...

  Na glasbeni delavnici bodo najmlajši izdelovali preproste glasbene inštrumente in se skupaj naučili zapeti in zaigrati nekaj slovenskih ljudskih pesmi, s katerimi bodo nastopili na odru.

  Povabili bomo tudi plesne skupine, samostojne ali v okviru plesnih šol, ki nam bodo  poplesavale med programom. Predvidena je krajša skupinska plesna delavnica, na kateri se bomo naučili kakšnega zanimivega plesa in ga odplesali na ljudsko glasbo (belokrajnsko kolo).
  Otrokom bo z igrivimi vajami in dihanjem pri premagovanju treme in morebitnih strahov pomagal učitelj joge.

  Festivalska gostinska ponudba bo temeljila na zdravi hrani in pijači v povezavi z lokalnimi pridelovalci hrane (mlekarji, peki, pridelovalci sadja in zelenjave...). Strogo izključena bo ponudba nezdrave hitroprehranske hrane in pijače, tudi kokic in sladkorne pene. Gostinska ponudba za najmlajše bo organizirana ob pomoči lokalnih društev kot so taborniki, planinci, ki bodo poskrbeli za napitke, pekli bodo palačinke... Hrano bodo ponujali mlekarji, peki, pridelovalci sadja in zelenjave (npr društvo Demeter - Ajda), čebelarji... Aktiv „kmečkih“ žena bo poskrbel za domače flancate, krofe in potico. Alkohol na prireditev za najmlajše ne pride v poštev, kajenje bo na prizorišču prepovedano. Na prizorišču se ne bo prodajalo kramarskih izdelkov (baloni, plastične igrače...). Lahko pa se predstavijo izdelovalci lesenih igrač, didaktičnih pripomočkov, ljudskih glasbil... Prireditev bo zaključila glasbena skupina nepridiprav, ki preigrava otroške pesmi.

  Skratka: na enem mestu bomo poleg glasbe, ki jo bodo v veliki meri prispevali mladi sami, predstavili pisano množico društev in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi tudi na drugih, neglasbenih področjih.

  Poslanstvo festivala JariERF je obogatiti tkivo naše skupnosti z ljudsko glasbo v vseh njenih pojavnih oblikah in jo približati mladim, da bi jo znali ceniti in se zavedati svojih korenin in vplivov priseljenih, ki s svojim bivanjem in delovanjem bogatijo našo kulturo.

  JariERF bo veselo druženje otrok in njihovih spremljevalcev skozi glasbo in ples mladih, za mlade in zabavno spoznavanje kulturne dediščine. Hkrati pa tudi predstavitev organizacij, ki prispevajo k gojenju duha v skupnosti.
  JariERF bo prisrčno, nepozabno glasbeno, kulturno in izobraževalno doživetje.